Hittestress-calculator bereken de hitte-index


Ondanks dat West-Europa getroffen is door een extreem vroege koudegolf ligt de hitte van afgelopen zomer bij velen nog vers in het geheugen. De maanden juni en juli waren bij vlagen extreem warm en dan werken is geen pretje als er geen passende maatregelen getroffen zijn. 

Op de website van de FNV-Bondgenoten kwam ik wat interessante artikelen tegen: zo bestaat er de Hitte-Index voor het berekenen van de “heat-stress”. Factoren die op deze hitte van invloed zijn zijn de luchttemperatuur, de luchtvochtigheid, de mate van inspanning, kleding enz.

De vakbond geeft ook aan hoe de Hitte-Index berekend kan worden middels de Hittestress Calculator. Benodigd zijn een thermometer en een luchtvochtigheidmeter. Het invullen van beide getallen generereert de Hitte-Index (zie tabel).
onder de 25
groen, geen gevaar
25 of meer tot 26,5
lichtgeel, let op, las extra pauzes in
26,5 of meer tot 28
donkergeel, wees alert, tref maatregelen
28 of meer tot 29
oranje, gevaar, tref maatregelen
29 of meer
acuut gevaar, stop met werken
Let op: de Hittestress Calculator geeft een globale indicatie van de risico's die u loopt. Bij twijfel is het zaak de situatie door deskundigen te laten beoordelen.
Wat te doen als de Hitte-index te hoog is?
Wat te doen bij een alarmerende Hitte-index volgends de FNV Bondgenoten?
  • overleg samen met je collega's en leidinggevenden over te treffen maatregelen
  • raadpleeg de vakbond, b.v. via de arbotelefoon van FNV Bondgenoten
  • bij twijfel: een spoedmeting door deskundigen
  • bij extreme Humidex-waarden (boven de 40) kan zonodig ook de Arbeidsinspectie worden ingeschakeld
Als oplossingen komen de FNV Bondgenoten uit bij onder andere het huren van koeling en het installeren van klimaatbeheersing.

Bent u op zoek naar het koelen van werkplekken in industrie, loodsen of werkplaatsen of wilt u een evenement of feesttent koelen kijkt u dan verder op deze blog of neemt u een kijkje op onze website www.lc-europe.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Port-A-Cool Video